Waarom kiezen voor een groene dagbesteding?
In het groen zijn geeft ruimte om te herstellen en tot rust te komen, en daarnaast nieuwe energie. Het bezig zijn op de tuinderij geeft weer ruimte voor positieve gevoelens en zelfvertrouwen.
Stefanie Schalk van de Grus: Mijn idee voor het starten van de zorgboerderij is ontstaan uit eigen ervaring in het werken op de tuinderij. Na een dag of ochtend meehelpen merkte ik dat ik me meer ontspannen en lichter voelde. In gesprekken met anderen hoorde ik verschillende positieve gevoelens terug na het zijn in de natuur, of werken in een tuin of op het land. Naast dat persoonlijke
ervaringen op zich al laten zien dat iets werkt ben ik verder op zoek te gaan wat voor invloed de natuur nou eigenlijk heeft op lichaam en geest. Hierbij heb ik ook gekeken naar welke voordelen een dagbesteding in de vorm van een zorgboerderij heeft voor verschillende doelgroepen. Naar aanleiding hiervan is er bij zorgboerderij de Grus een omgeving gecreëerd waar deze voordelen van een zorgboerderij tot hun recht kunnen komen.
Wat is er bekend over de voordelen van een groene dagbesteding?
In het groen in beweging zijn, op een tuinderij heeft veel voordelen;
In de natuur kan je tot rust komen en herstellen. Er komt ruimte om nieuwe krachten op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Het werk op de tuinderij is uitdagend. Je werkt samen, en verdeelt het werk dat gedaan kan worden. Het is een omgeving waarin je meer over jezelf en je talenten kan ontdekken. En een plek waar persoonlijke groei samen gaat met het gevoel verbonden te zijn met de natuur en de mensen om je heen.
Natuur en beweging
Al eeuwen komen mensen graag in de natuur. Je kan er tot rust komen en ontspannen. Buiten zijn draagt bij aan psychisch herstel, bijvoorbeeld na stress of vermoeidheid. Hartslag, bloeddruk en spierspanning dalen al na een paar minuten in een natuurrijke omgeving. Het stresshormoon cortisol daalt (Song ea 2016). Er is meer ontspanning en energie. Negatieve gedachten, angst, somberheid, stress en moeheid nemen af (Bowler ea 2010).
Alleen al het kijken naar een groene omgeving geeft een sneller herstel (Ulrich 1984) en de geuren en geluiden van de natuur kunnen dit versterken. Mensen zoeken de natuur op als ze zich gespannen, depressief of kwaad voelen, en herstellen daar sneller (Harting 1991). Hoe meer mensen in het groen zijn in het algemeen, hoe minder gezondheidsklachten er zijn (de Vries 2000).
In de natuur voelen mensen zich eerder aangemoedigd vaker en langer activiteiten te ontwikkelen. Volgens de theorie van de Biophilia hebben mensen in de loop van de evolutie een voorkeur voor het verblijf in een natuurlijke omgeving ontwikkeld en vinden ze die omgeving daarom ook mooi. Meer bewegen heeft natuurlijk veel gezondheidsvoordelen, en leidt ook tot minder stress en (lichamelijke) ziekten (van den Bergh 2001).
Op de tuinderij kweken we gezonde groenten in een gezonde omgeving. Gezonde voeding en natuurlijk licht draagt verder bij aan het welbevinden van de mensen op de Grus.
Natuur en vaardigheden
Als de omgeving of je gedachten druk zijn, zijn er heel veel prikkels. De aandacht moet dan worden gericht op wat er wel binnen kan komen en dat kost veel energie. In een rustiger en natuurlijke omgeving is die controle niet meer nodig, en kan je herstellen. Het bewegen en bezig zijn op de tuinderij versterkt dat. De structuur en regelmaat van de dag helpt om de prikkels weer onder controle te krijgen. De aandacht kan weer naar andere zaken gaan dan het onderdrukken van de prikkels. Er komt dan ook weer ruimte voor het gebruiken van creativiteit bijvoorbeeld.
Het werk op de tuinderij is ook erg uitdagend. Er is altijd iets wat er gedaan kan worden, de weersomstandigheden kunnen wisselen. Mensen zijn buiten gemakkelijk langer actief dan binnen. Het aangaan en overwinnen van de uitdagingen zal de weerbaarheid vergroten (Appleton 1975). Het is ook belangrijk op tijd rust te nemen. De lichamelijke conditie en kracht nemen dan toe en dat voelt goed. Je krijgt meer verbinding met je lichaam en kan meer vertrouwen op de signalen die het geeft.
Daarbij komt dat het vermogen om goed te plannen en samen te werken wordt uitgedaagd. Het geeft heel veel zelfvertrouwen als je merkt dat het lukt om de problemen steeds weer proberen op te lossen. Het wordt steeds leuker om zelf een onderdeel van de tuinderij aan te pakken en te verbeteren, en daar verantwoordelijk voor te zijn. Te lang wachten met het aangaan van een uitdaging remt juist het zelfvertrouwen.
Niet alles is op te lossen en de planten groeien op hun eigen tempo. Ze voldoen niet aan de verwachtingen en dat moeten we maar accepteren. Dat er altijd wat onverwachts kan gebeuren op de tuinderij maakt het een uitdagende en spannende plek, waar een hoop te leren valt.
Natuur en persoonlijke groei
Mensen die op een zorgboerderij aan de slag zijn gegaan geven aan dat het fijn is dat ze zich ergens anders op kunnen richten dan op de problemen die ze eerder hadden. Ze noemen de afwisseling van verschillende activiteiten en dat ze daarbij kunnen ontdekken welke interesses en kwaliteiten het beste bij hen zelf passen. In de andere omgeving kunnen ze over zichzelf nadenken. En het ritme van de dagen maakt dat het doorzettingsvermogen en de motivatie groeit. Het is fijn om nieuwe sociale contacten op te doen en samen iets op te bouwen (Ketelaars ea 2001).
Ze merken op dat ze eerst tot rust kunnen komen om daarna weer meer voor elkaar te krijgen. Zelfvertrouwen en zelfrespect groeien, evenals het gevoel door te kunnen zetten, betrokken te zijn en verantwoordelijk te zijn. Mensen noemen vaak dat ze zich meer verbonden voelen met de mensen om hen heen (ook thuis), en ook verbonden met een groter geheel (Eilings ea 2011). Ervaringen kunnen worden gedeeld en het eigen levensverhaal ontwikkelt zich zo ook verder.
Het kan een plek zijn om te herstellen en nieuwe energie op te doen. Om vaardigheden uit te breiden, talenten te ontdekken en sociale contacten op te doen. De tuinderij kan ook een plek zijn om arbeidscompetenties uit te breiden en stappen te zetten in re-integratie.
Het kan dus veel voordelen geven, om op de tuinderij te zijn!